Blog

Uzun ve Şahane Yaşam Rehberi: LONGEVITY

Uzun ve sahane Yasam Rehberi LONGEVİTY

Bugüne kadar yayınladığımız tüm paylaşımlarımızda işlerimizi daha verimli ve değerli hale nasıl getirebiliriz diye düşünerek hareket ettik.

Hayallerimizi akıllı hedeflere dönüştürmek ve bu hedefleri gerçekleştirmek mutluluğun kapılarını açıyor onu da birçok defa ifade ettik. Ama bunun için zaman gerektiği de bir gerçek. Hatta bazı hedeflerimiz ne kadar akıllı olsa da ‘ömrümüz yeterse’ tamlamasını kullanarak hedefleme yaptığımızı da söylemeden geçemeyeceğiz. O zaman ömrümüzü uzatmayı da hayal etmeli ve hedefe koymalıyız. Nasıl mı?

Bedenimizi inşa ederek!

Size 2 sorumuz var!

1)Kimler çok uzun yaşamak istiyor?

2)Kimler uzun, sağlıklı ve anlamlı bir yaşam sürmek istiyor?

İlk soruda ya o kadar da çok yaşamasam mı diye düşünürken 2. soruya ‘evet, ben’ diye yanıt verenler!

Nispeten yeni bir kavram olarak hayatımıza giren ama kökeni Antik Medeniyetlere dayanan Longevity bakış açısıyla uzun ve dopdolu bir yaşam hepimizin arzusu.

Yüzyıllardır süren uzun yaşamın sırlarını bulma çabası günümüzde Longevity olarak adlandırılan bir kavramın ortaya çıkmasına neden oldu. Longevity   terimi, Latince kökenli ‘’longaevitas’’ kelimesinden türemiştir. Latince ‘’longus’’(uzun) ve ‘’aevum’’(çağ,zaman) kelimelerine dayanır.  Türkçeye ‘uzun ve sağlıklı yaşam’ olarak çevrilen bu terim kökeninden de anlayabileceğimiz gibi hem bireyler hem de toplumlar için sağlık, tıp, beslenme ve yaşlanma alanlarında kullanılarak yaşam süresini arttırmayı hedefleyen bir stratejidir.

ÖNEMLİ OLAN NOKTA, sadece uzun yaşamayı değil aynı zamanda yaşlanmayı sağlıklı bir şekilde yönetmeye, sağlıklı ve anlamlı bir yaşam sürmeye odaklanan bütünsel yaklaşımlar sunar. Bu yaklaşımlar sağlıklı yaşam alışkanlıkları, genetik faktörlerin anlaşılması, medikal ve teknolojik ilerlemeler, sosyal bağlantılar ve toplumsal destek gibi unsurları içerir.

Dünya genelinde ‘’longevity’’ yaklaşımını benimseyen birçok tıbbi araştırma ve çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalar genellikle yaşlanmanın biyolojik mekanizmasını anlamaya, kronik hastalıkları önlemeye ve yaşam süresini uzatmaya yöneliktir.

GENETİK ARAŞTIRMALAR

Genetik araştırmalar özellikle uzun yaşayan bireylerin genetik profillerinin incelenmesi üzerine yoğunlaşmıştır.

ANTI AGING İLAÇLAR VE UYGULAMALAR

Yaşlanmayı yavaşlatma veya tersine çevirme amacıyla, hücresel düzeyde yaşlanma süreçlerini hedef alan ilaçların ve beslenme değişikliği gibi yöntemlerin geliştirilmesini içerir.

METABOLİZMA VE BESLENME ARAŞTIRMALARI

Bu alanda yapılan tüm araştırmalar, sağlıklı beslenmenin ve metabolik sağlığın uzun ve sağlıklı bir yaşam için kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir. Açlık sürelerini değiştirmeye ya da hücresel beslenmeye odaklanan diyet yaklaşımları, yaşam süresini olumlu etkileyebilecek mekanizmaları anlamaya yöneliktir.

TELOMER ARAŞTIRMALARI

Telomerler, hücre bölünmesi sırasında kısalan kromozom uçlarıdır ve yaşlanma süreciyle yakından ilgilidir. Telomer uzunluğunu koruma ve telomeraz enziminin aktivitesini arttırmaya yönelik çalışmalar, hücresel yaşlanmayı yavaşlatma potansiyeline sahiptir.

BAĞIRSAK MİKROBİYOTASI ARAŞTIRMALARI

Bağırsak mikrobiyotasının dengelenmesinin yaşam süresini ve sağlığı olumlu etkilediğine dair çokça bulgu mevcuttur ve bu alanda çalışmalar devam etmektedir.

SİNİR BİLİMİ VE KOGNİTİF SAĞLIK

Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi ve kognitif fonksiyonların korunması için yapılan çalışmalar, yaşlılıkla ilişkili zihinsel düşüşü azaltma hedefini taşır.

Buradan da net bir şekilde anlayabileceğimiz gibi Longevity kavramı, sadece bir kelimeden çok daha fazlası olarak Modern Tıp ve bilimle yakından ilişkilidir. Uzun, sağlıklı ve anlamlı bir yaşam sürmek için genetik, beslenme, egzersiz, stres yönetimi ve uyku düzeni gibi faktörlerin dengeli bir şekilde yönetilmesini amaçlayan bütünsel bir yaklaşım sunar.

Uzun ve sağlıklı yaşamak birçok açıdan bireyler, toplumlar ve en sonunda küresel sürdürülebilir mutlu bir gelecek için önemli bir hedef ve değer taşır. Bireysel düzeyde kaliteli yaşam, hastalıkların önlenmesi, sağlık sisteminin daha az baskılanması, stresle başa çıkma yeteneğinin artması ve güçlü sosyal bağlar kurulması, profesyonel ve sosyal anlamda üretkenliğin artması toplumsal düzeyde de genel refahın artmasına hatta olumlu ekonomik etkilere kadar gidecektir.

Longevity kavramı, toplumdaki her bireyi ilgilendirmekle birlikte özellikle sağlıkla ilgilenen meslek grupları, sağlık profesyonelleri, genetik risk taşıyanlar ve genç yetişkinler tarafından öğrenilmesi ve uygulanması gereken bir yaklaşımdır.

Bu kadar hayatın içinde, küresel düzeyde etkisi olan bir kavram için biz neler yapabiliriz?

Bütünsel sağlık için 4 temel anahtarımız olduğunu hatırlayalım: Bedensel, ruhsal, sosyal ve zihinsel sağlık!

BEDENSEL SAĞLIK

Uzun ve kaliteli bir yaşamın temel taşıdır. Hücresel düzeyde yaşlanmayı engelleyecek adımlar ekleyerek oluşturulmuş sağlıklı beslenme alışkanlıkları, su tüketim alışkanlıkları, bireylerin yaşam tarzına düzenli ve sürdürülebilir egzersiz, vitamin ve mineral dengesiyle vücudun ihtiyaçlarını karşılamak önemlidir. Akdeniz diyeti gibi anti inflamatuar diyetler, antioksidan açısından zengin sebze ve meyveler, sağlıklı yağlar ve protein kaynakları uzun yaşam kavramında önemli bir yere sahiptir. Kas kitlesini korumak, metabolizmayı hızlandırmak, kalp sağlığını iyileştirmek için yürüyüş, yüzme, yoga gibi yaşam boyu devam edebilecek egzersizler rutinlere eklenmelidir.

RUHSAL SAĞLIK

Stresle baş etme becerileri, duygusal dengeye ve genel ruh haline bağlıdır. Meditasyon, yoga, derin nefes egzersizlerinin yanı sıra sosyal etkileşimler, dostluklar, hobiler ve aktif dinlenme seansları ruh halini olumlu yönde etkileyerek stresle baş etme becerilerini geliştirir.

SOSYAL SAĞLIK

Sosyal bağlantılar, insanların yaşamını uzatan en önemli faktörlerden biridir. Aile, arkadaşlar ve topluluklarla güçlü bağlantılar kurmak, destek ve anlayışı paylaşmak genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapar. Kaliteli ve doyum alınan sosyal etkileşimler, mutluluk hormonu salgılanmasını tetikler.

ZİHİNSEL SAĞLIK

Uyku düzeni ve kalitesine dikkat etmek, beyin egzersizleri ve öğrenme süreçleriyle bilişsel fonksiyonları desteklemek, yeni beceriler edinmek, kitap okumak, bulmacalar çözmek mental sağlığı koruma ve iyileştirmede, bozukluğunun yol açtığı hastalıkları önlemede oldukça etkilidir. Bedensel egzersiz de zihinsel sağlık için vazgeçilmez bir olgudur.

Longevity sadece çok yaşamak ya da sadece bilimsel bir kavram değil, aynı zamanda eğlenerek, lezzetli yemekler yiyebilecek bedeni inşa ederek, güzel anılar biriktirerek keyifli bir yaşam tarzını benimsemekle mümkündür.

Hepimiz kendi sağlıklı yaşam hikayemizin kahramanlarıyız. Bu hikayede bilinçli yaşam seçimleri yaparak, sevgiyi, iyiliği ve cesareti de yanımızdan eksik etmeyerek uzun ve sağlıklı yaşamın kapılarını aralamaya bir bardak su alarak şimdi başlayalım!

 

Diyetisyen Zehra Demir

Eğitmen/Danışman Ahmet Yardımcı

 

Blog'tan