Dental Sağlık ve Longevity
Sağlık turizminde dünya ile rekabet etmemiz için hastanın deneyim yolculuğunda rakiplerimizden daha tatmin edici çözümler sunmamız gerekmektedir. Bu sebeple sağlık turizmi pastasında büyük pay sahibi olan branşların Longevity ile bağlarını kurmak ve tamamlayıcı olarak kullanılabilecek bir hizmet olup olamayacağını incelemek istedik.
Literatür Ne Diyor?
Ağız sağlığı ve diş bakımının genel sağlık ve uzun ömür üzerinde bir etkisi olabileceğini düşündüren artan sayıda kanıt vardır. Örneğin Kızıltan ve Berber 2019’da yaptıkları çalışmada ağız sağlığının genel sağlığı ve yaşam kalitesini arttıracağını belirtmiştir.
Literatürde kötü ağız sağlığı ile kardiyovasküler hastalık, diyabet, solunum yolu enfeksiyonları ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli sistemik durum riskinde artış arasındaki ilişkilerden bahseden birçok çalışma mevcuttur. Buna örnek olarak Sönmez ve Top 2015’de yaptıkları araştırmada ağız sağlığının diyabet üzerindeki önemini vurgulamıştır.
Ayrıca, ağız sağlığı sorunları, bir kişinin genel refahı için çok önemli olan sağlıklı ve dengeli beslenme yeteneğini etkileyebilir. Çiğneme güçlüğü veya diş problemlerinin neden olduğu ağrı, genel sağlığı ve canlılığı etkileyebilecek diyet kısıtlamalarına ve besin eksikliklerine yol açabilir.
Ağız Sağlığı ve Uzun Yaşam Arasındaki İlişki
Kaliteli yaşlanmayı vaad eden Longevity Merkezleri sağlığı bir bütün olarak ele almakta ve hem fiziksel hem mental sağlığı iyileştirecek ve geliştirecek uygulamalar sunmaktadır. Üyelerinin esenlik içinde yaşamasını amaçlamaktadır. Kaliteli uyku, düzenli hareket, temiz beslenme, sosyal aktiviteyi artırma ve stres yönetimini sağlama gibi konulara özen gösterilir. Longevity Merkezleri, hastalıkları iyileştirmekten ziyade hastalıkların önüne geçmek misyonunu edinerek hem geleneksel hem de alternatif tıp yöntemleriyle üyelerine kapsamlı bir tıbbi danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Üyelerini düzenli sağlık taramalarından geçirerek sağlık potansiyelini maksimize etmektedir.
Longevity Merkezleri üyelerine
- Kişiselleştirilmiş beslenme programları,
- Spor hocaları eşliğinde egzersiz programları,
- Yoga, meditasyon ve mindfulness uygulamaları,
- Doğayla iç içe, huzurlu, temiz ve sakin bir bölgede konaklama,
- Farklı branşlardan alanında uzman hekim desteği,
- Düzenli sağlık taramaları ve hormon değerlendirmeleri,
- Psikolojik destek ve bireysel danışmanlık,
- Şehir içi ve şehir dışı geziler,
- Sosyal sorumluluk misyonu olan projeler,
- Çeşitli birçok aktivite ve hobi alanı sunar.
Ağız sağlığı ve uzun ömür arasındaki bağlantıyı destekleyen kanıtlar olsa da, kesin nedensel ilişkileri kurmak ve etkinin boyutunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtmekte fayda var. Bununla birlikte, iyi bir ağız hijyeni sağlamak ve düzenli diş bakımı aramak, genel sağlığı ve esenliği geliştirmeye yönelik bütüncül bir yaklaşımın önemli bileşenleridir.
Ağız Sağlığını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?
- Düzenli diş kontrolleri,
- Düzenli diş bakımı,
- Uygun ağız hijyeni uygulamaları,
- Diş sorunlarının zamanında tedavisi.
Türkiye özellikle son yıllarda sağlık turizminde büyük bir ivme yakalamış ve dünya sağlık turizmi pastasından pay almaya başlamıştır. Dünya ülkeleriyle rekabet halinde olmak için sağlığı bir bütün olarak ele almak ve bütüncül sağlık yaklaşımları prensibini benimsemek şarttır. Bu bağlamda Longevity ile birçok sağlık branşı arasında bir bağ kurulabilir.
Kaynakça
Kızıltan, B., & Berber, E. (2019). Kardiyovasküler hastalıklarda ağız sağlığının önemi, hemşirenin rolü ve bireyselleştirilmiş hemşirelik bakımı. Turk J Cardiovasc Nurs, 10(23), 145-153.
ISO 690
Sönmez, S., & Mehmet, T. O. P. (2015). Ağız ve diş sağlığında yaşam kalitesi: Diyabet hastalığının yaşam kalitesi üzerine etkisi. SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi, 5(2), 189-217.
ISO 690