Blog

Sağlık Turizmi Satışında Tercih Edilen Olmak! – Etkili İletişim

Saglik Turizmi Satıisinda Tercih Edilen Olmak

Sağlık turizmi, farklı kültürleri iyi anlayarak başarıya ulaşılabilecek bir iş modelidir.

Tercih edilen olmak isteyenlerin, hedef ülkelere ne kadar çok reklam bütçesi kullandığına değil, insanlarını ne kadar iyi anladığına konsantre olması gerekir. Bizim kültürümüzde kırk yıl hatırı olan kahvenin hedeflediğiniz ülkedeki karşılığı nedir acaba? Ya da neredeyse tüm iletişimi yürüttüğümüz WhatsApp doğru bir iletişim kanalı mıdır?

WhatsApp doğru bir iletişim kanalı mıdır?

Dünya genelinde iletişim kanallarına baktığımızda 4 ana kanal üzerinden iletişimin gerçekleştiğini görüyoruz.

  • Uygulamalar (WhatsApp, Facebook..vb)

Global olarak ortalama iletişim süreçlerinde tercih edilme oranı %62

  • E posta (E-mail)

Global olarak ortalama iletişim süreçlerinde tercih edilme oranı %51

  • Telefon

Global olarak ortalama iletişim süreçlerinde tercih edilme oranı %47

  • Kısa mesaj (SMS)

Global olarak ortalama iletişim süreçlerinde tercih edilme oranı %34

İletişim kanalı olarak uygulamalar birinci sırayı almış durumdadır. Gün geçtikçe de tercih edilme oranı artmaktadır. Ancak tek başlarına olmadıkları ve kültürlere göre diğer kanalların da hatırı sayılır öneme sahip olduğu bir gerçektir.

Uygulamalar arasında şüphesiz ki en tercih edilen WhatsApp uygulamasıdır. İşte tam da bu sebeple ülkemizde sağlık turizmi satış süreçlerini yürüten kurumların neredeyse tamamı birinci olarak WhatsApp uygulamasını kullanmaktadır. Hatta sadece WhatsApp iletişimi ile sürecin tamamını yürüten kurumlar da bulunmaktadır. Ama burada da hedef kitlemizi tanımak büyük önem taşımaktadır.

Amerika ve WhatsApp

Hedef kitlesini ABD olarak belirleyen bir kurumun ülke genelinde WhatsApp kullanıcılarının sadece %50’sinin günlük kontrol ettiğini bilmesi oldukça kritik bir konudur. Kalan %50 ise haftalık hatta aylık kontrol edenlerden oluşmaktadır. Bununla birlikte bir de hedef kitlenizin yaş ortalaması 46-55 yaş aralığında ise WhatsApp ile ulaşabileceğiniz kişilerin oranı %17’ye düşmektedir.

İngiltere ve WhatsApp

İngiltere’yi hedefleyenler için daha kullanışlı bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Ama yine de tek başına yeterli değildir. 2022 verileri İngiltere’de %71,3 kullanım oranı varken 2023 verileri bu oranın %84’e çıktığını gözlemliyoruz. Bu da İngiltere için uygulama olarak WhatsApp’ın en öncelikli uygulama olmasına sebep olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken konu, uygulamayı kullananların %72 sinin günlük kontrol ediyor olmasıdır. Özetle 10 hastanızdan sadece 5 tanesi her gün mesajlarını kontrol ediyor olacağı için diğer iletişim kanalları ile desteklemeniz gerekecektir.

Fransa ve WhatsApp

Fransa WhatsApp ya da farklı uygulamaların kullanımı anlamında oldukça riskli bir bölgedir. Ülkenin genelinde %85 WhatsApp kullanılıyor olsa da bu oranı destekleyen genç nüfustur. Hedef kitleniz 60 yaş üzerinde ise bu oran %40’ların altına inmektedir. Bu kitlenin uygulama haricinde telefon ve e-mail ile desteklenmesi şarttır.

Almanya ve WhatsApp

Almanya WhatsApp kullanımı konusunda en rahat olabileceğiniz ülkelerden biridir. Kullanım oranı %95,5’tir. Günlük kontrol edenlerin oranı da %78’dir. Neredeyse 10 hastanızın 8’ine ulaşabilirsiniz. Amacımızın tamamına ulaşmak olduğunu düşündüğümüzde telefon üzerinden de iletişim kurmanız, sizi hedefinize ulaştıracaktır.

Bu örnekleri birçok ülke bazında çoğaltabiliriz elbette ama gerisini size bırakıyorum. Hedef kitleniz doğrultusunda yazımızın sonunda verdiğim kaynaklardan faydalanarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Satış bir iletişim sanatıdır derim hep. Müşterini ne kadar iyi araştırır, dinler ve anlarsan güven sürecini o kadar hızlı aşarsın. Artık onun için değerli biri haline gelirsin. Birisi için değerliyseniz fiyat konusu gündemden kalkar ve yerini fayda alır. Tüm bunlar için de hedef kitlemizin kültürüne uygun kanallar ile iletişim kurmak hayatımızı kolaylaştırır.

Peki benim önerim nedir?

Tüm araştırmalar ve tecrübeler beden dili ve ses tonunun dahil olduğu iletişimlerin en doğrusu olduğunu gösterir. Sözcükler ile kurulmaya çalışılan iletişimler her zaman yanlış anlaşılmaya müsait olduğu için çok kuvvetli bir güven bağını saniyelerde koparabilmektedir. Ya da güven bağının kurulması çok zordur da diyebiliriz.

Satış mesleği doğası gereği yüksek motivasyon ve özgüven gerektiren bir meslektir. Satış yapılırken tercih edilen yöntemler ne kadar zor olursa o kadar motivasyon ve özgüven kaybı yaşanır. O sebeple en kolay olanı seçmeli ve hayatı kolaylaştırmalıyız. Özetle iletişim modellerinde benim hedef sıralamam;

  1. Online görüşme (Beden dili, ses tonu ve sözcükler ile tam güç)
  2. Telefon ile görüşme (Ses Tonu ve sözcükler ile %50 güç)
  3. Uygulamalar, e-mail ve sms aracılığı ile yazılı iletişim (Sözcükler ile maksimum %10 güç)

şeklindedir.

Peki ya sizin?

 

  https://teknoloji.org/sosyal-medya-istatistikleri/

https://teknoloji.org/sosyal-medya-istatistikleri/

https://www.beecorp.com.tr/WhatsApp-istatistikleri-2023-01/

https://www.demandsage.com/WhatsApp-statistics/

https://www.demandsage.com/WhatsApp-statistics/

https://www.demandsage.com/WhatsApp-statistics/

https://www.beecorp.com.tr/WhatsApp-istatistikleri-2023-01/

 

Blog'tan