Blog

Sağlık Turizminde Hedeflediğimiz Ülkelerin İletişim Kanalları

Saglik Turizminde Hedefledigimiz Ulkelerin İletisim Kanallari

Türkiye sağlık turizmi kapsamında yurtdışından gelen birçok hastaya ev sahipliği yapmaktadır. Hastaları sağlık hizmeti almak için yurt dışından Türkiye’ye getirmenin en önemli yollarından biri hastalarla kurulan iletişimdir.

Bu noktada satış personellerine büyük roller düşmektedir. Hastaya ulaşmak ilk adımdır. Her ülkenin yaygın olarak kullandığı iletişim kanalları farklılık göstermekle beraber bu konuya önem verilmelidir. 

Türkiye’de en sık kullanılan iletişim kanalı WhatsApp!

WhatsApp’ın yaygınlaşmasıyla birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de SMS kullanım sıklığı azalmıştır. %93.2 oranla WhatsApp Türkiye’de en sık kullanılan haberleşme uygulamasıdır. 

WhatsApp’ı en çok kullanan ülke Brezilya ve Avrupa ülkeleri

Nisan 2022 verilerine göre WhatsApp’ı en çok kullanan ülke %98.9 oranla Brezilya olmuştur. Brezilya’yı Hindistan, İtalya, Arjantin, İsveç, Finlandiya, Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, Meksika, Endonezya ve Rusya takip etmektedir. Avrupa ülkelerinde Whatsapp kullanımı yüksektir. 2020 yılı Statista verilerine göre İngiltere’deki WhatsApp kullanıcılarının %73’ü uygulamayı günlük olarak, %94’ü haftalık olarak kullanmaktadır. Almanya’da ise kullanıcıların %78’i günlük, %93’ü haftalık olarak WhatsApp kullanmaktadır.

Amerika’da Durum Farklı mı?

Evet! WhatsApp kullanma sıklığı Avrupa ülkelerinde Türkiye ile paralel olsa da bu durum Amerika için aynı değildir. Audience Project 2022 verilerine göre, Amerikalı WhatsApp kullanıcılarının %50’si günlük olarak WhatsApp’a girerken, %28’i haftada bir kez WhatsApp kullanılmaktadır. Biz Amerikalı hastalara ulaşmayı hedefliyorsak o hastaların haftada bir kez WhatsAppa gireceğini göz ardı etmemeliyiz. 

Ayrıca Statista’nın verilerine göre Amerikalı kullanıcıların WhatsApp kullanma oranı yaş gruplarına göre değişiklik göstermektedir. 46-55 yaş aralığında WhatsApp kullanma oranı %17 iken 56 yaş üstü kişilerde bu orana %13’e düşmektedir.

Türkiye’deki satış danışmanları Amerika’dan data geldikçe hastalara WhatsApp dan mesaj atmaktadır. Halbuki Amerikalılar WhatsApp değil iMessage kullanmaktadır. Hastaya ulaşmak ve iletişimi devam ettirebilmek için kullanılacak iletişim kanalı iyi seçilmelidir. 

Peki Türkiye sağlık turizmi partnerleri hangi iletişim kanallarını kullanıyor?

İşte Türkiye’ye en çok hasta gönderen bazı ülkelerin kullandığı iletişim kanalları!

  1. İngiltere: WhatsApp, iMessage ve Facebook Messenger
  2. Almanya: WhatsApp, Facebook Messenger ve Telegram
  3. Amerika: iMessage, Snapchat, Facebook Messenger ve Instagram DM
  4. Hollanda: WhatsApp ve SMS
  5. Fransa: WhatsApp, SMS ve Facebook Messenger
  6. İsveç: WhatsApp, SMS, Signal, Facebook Messenger
  7. Norveç: WhatsApp, SMS, Snapchat
  8. İspanya: WhatsApp, SMS,, Telegram, Facebook Messenger
  9. İtalya: WhatsApp, SMS, Telegram, Facebook Messenger
  10. İrlanda: Whatsapp- iMessage, Facebook Messenger
  11. Belçika: Whatsapp- Facebook Messenger- SMS
  12. Kanada: WhatsApp, iMessage

WhatsApp kullanmayan hastalara nasıl ulaşalım?

Hastalara başka bir ülkeden iMessage ve SMS ile ulaşmak mümkün olmayabilir. Burada en doğru yöntem hastaya e-posta ile ulaşıp hangi iletişim kanallarını kullandığını sormaktır. Hastadan direk WhatsApp indirmesini istemek doğru olmayabilir. Hasta WhatsApp indirse bile kullanım alışkanlığı olmadığı için iletişim sıklığı azalabilir. Bunun yerine satış danışmanı, hastanın kullandığı sesli ve görüntülü konuşulabilecek aplikasyonları indirebilir.

Bu çabaya değer mi?

Ulaşamıyoruz diyerek çöp dataya ayırdığımız  ya da bir haftadan fazla sürede geri dönüş aldığımız  hastalarımıza yanlış iletişim kanallarından ulaşmaya çalışıyor olabilir miyiz acaba? 

Bizce bu sorumun cevabını bulabilmek için kesinlikle  bu çabaya değer. Ayrıca bu çabanız  hastanın gözünden kaçmayacaktır. Bu tavır hastanın gözünde satış personelini değerli kılacak ve güvene dayalı ilişkiler geliştirilmesine ön ayak olacaktır. 

Sizce değmez mi? 

 

Blog'tan